Värmesystemet

Vårat värmesystem är uppbyggt som ett enda stort sammanhängande värmesystem.

Där vi har en gemensam undercentral som vattnet värms upp i och sedan distribueras ut via en kulvert till våra fastigheter. I undercentralen så finns det värmeväxlare ( som värmer upp vattnet) samt pumpar ( som cirkulerar vattnet i ledningarna ) och även ett expansionskärl/ tryckhållningskärl ( som ser till att volymen och trycket bibehålls i systemet ).

I respektive fastighet så fördelas värmevattnet genom ett så kallat ettrörssystem.

Det betyder att alla radiatorer är seriekopplade till skillnad från tvårörssystem där dom är parallellkopplade . Detta innebär att radiatorerna är kopplade i slingor om ca: 6-7 radiatorer Där hela flödet går genom radiatorventilen och fördelar upp ett delflöde till varje radiator. När vattnet har gått igenom radiatorn så blandas det med resterande vatten som går till nästa radiator. Och då är naturligt vis vattnet  kallare. För att få ut all värme så ökar man då delflödena på nästkommande radiator i slingan samt i vissa fall även ha större radiator.

När vattnet har passerat slingan så går det tillbaka till undercentralen för att värmas upp igen och tillbaka ut på systemet.

Att tänka på

När ni bygger om hemma och tänker tappa ner ert värmesystem, så meddela styrelsen.

Så att vi vet varför det försvinner vatten i systemet och kan ha kontroll på att fylla på när ni är klara. Annars tror vi att det är ett läckage i systemet och måste vidta läckage sökningar som kan bli väldigt kostsamt. Detta får vi alla vara med att betala.

Många vill ha golvvärme i dagen läge. Det finns golvvärmesystem för ettrörssytem på marknaden. Men det är inte att föredra om man även har radiatorer på samma slinga.

För Er som har problem med värmen på vintern där ni antingen har för kallt eller för varmt och det inte händer något när ni vrider på termostaten.

Då är det dags att byta Era radiatorventiler och termostater. Dessa är snart 50 år gamla och böjar ha gjort sitt. Tippar på ca: 2000 kr / st EX moms. Då får Ni både bättre inneklimat samt förmodligen lägre värmekostnad.

Om ni tar bort en radiator så måste ni koppla ihop rören igen och inte bara proppa dem. Slingan måste vara intakt för att fungera.

Tappvattnet

Tappvatten kallas det kall o varmvattnet som  kommer ur kranarna i köket och badrummen.

Kallvattnet kommer från Stockholmvatten och fördelas ut från undercentralen via ledningsnät till respektive fastighet . Det är livsmedelsklassat och har väldigt höga renlighetskrav.

Vi har ett av världens renaste vatten i Sverige till skillnad från många andra länder där man måste köpa vatten på flaska.

Varmvattnet är kallvatten som värms upp genom en värmeväxlare i undercentralen och fördelas ut via ledningsnät till varje fastighet. Det måste hålla en viss temperatur för att vara godkänt. I dagens läge så är det väldigt hårda krav på skydd mot legionellaspridning.

( Legionella är en bakterie som bildas i vatten  och är verksam mellan temp 20-45 °C. Denna kan bilda en lunginflammations liknande sjukdom som är livsfarlig ) Legionella sprids genom vattendimma typ när man duschar. Det är inte farligt att dricka vatten som är legionellasmittat. Den måste komma ner i lungorna genom luften .

Så därför så är det förbjudet att koppla till apparater som sänker temperaturen på varmvattnet t.ex. handdukstork. Om det är så att ni vill ha en handdukstork så köp en elektrisk. 

Att tänka på

Om ni kopplar in en slang till en utkastare så måste det vara 2st  backventil innan för att motverka så att det inte blir baksug och smutsvatten kommer in  i ledningarna. Dagen utkastare har oftast detta inbyggt.

Låt inte vattenslangen ligga i vatten eller löst på gräsmattan när ni har använt den utan häng upp den.